Kanada - Montreal 2008

Měření těžkých nabitých částic na universitě v Montrealu, hromady sněhu, hamburgery s hranolkama a svátek svatého Parika

Termín: 10. 3. 2008 - 17. 3. 2008

Kanada

Experiment: Měření těžkých nabitých částic

Mapa

„Michale, máte příští týden čas?“
„No … mám.“
„To je dobře, letíte s námi na měření do Kanady … tady máte letenku.“

A tak jsem teda letěl. Před naším přiletem byla v Montrealu a okolí sněhová bouře při které napadlo místy až čtyři metry sněhu, takže ho bylo po celém městě opravdu hromady a každou chvíli se po ulici prohnal kamion s plnou korbou sněhu, jenž vyvážel za město, kde z nich vyráběly takové velikánské sněhové haldy. Ale to pro místní není nic neobvyklého a jsou na to zařízení, takže se z hotelu na místo kde jsme měřili dalo jít téměř celou cestu různýmy chodbami a podzemními tunely.

Pár poznatků:
Auta tu mají obecně větší než v Evropě.
Skutečně tu mají taková ta klasická filmové bistra s plakáty hvězd stříbrného plátna a historicky vyhlížejícími Jukeboxy, kde vám k obědu přinesou hamburger s hranolkama a kolu (Jimmy Dean menu).
Místo čínských restaurací tu mají japonské, ale prý v nich dělají stejně jen samí Číňani.
Poprvé v životě jsem si dal suši a nechápu jak se mohlo stát tak módní a proč je tak drahé. Podle mě je to jídlo chudých japonských rybářů, kteří večer po celodení práci vyhrabou ze své bárky zbytky syrových ryb a další havěti co už se nedalo prodat, dají to na hrstku studené rýže, omotají pár chaluhami co se jim cestou domů namotali na boty a trochu si to přiostří, aby to mělo alespoň nějakou chuť. Co se týče mě, tak pěkně do křupava usmažený filety v trojobale a k tomu vařený brambory s tatarkou jsou pro muj žaludek daleko větší balzám než tyhle syrový kousky ryb s rejží. Jediný plus spatřuju v tom, že to na talíři hezky vypadá, ale vzhledem k tomu, že se do restaurace chodím spíš najíst než se dívat, tak u mě suši moc nezabodovalo.
Co se týče Montrealu, tak člověku zvyklému na evropská města prošpikovaná historií musí chtě nechtě připadat celkem nevzhledný až ošklivý. Mají tu jakousi z venku historicky vyhlížející baziliku, ovšem ve vnitř zjistíte, že je betonová, jsou tam eskalátory a vůbec to tam vypadá spíš jak v metru než v kostele.
Fyziku tu studují daleko víc holky než kluci. Důvod je prostý, pro muže je fyzika z hlediska financí nezajímavý obor … holt business je business.
Žijí tu lidé skutečně z celého světa. Například v naší skupině byli dva lidi z Kolumbije, Tunisanka, Belgičan …