Tunisko 2007

Líbánky v Tunisku. Ostrov Djerba, pouštní Douze, Star wars Matmata, pouštní města Douiret a Chenini, Solné jezero, Tataouine … a moře.

Termín: 15. 9. 2007 - 22. 9. 2007

Tunisko

Místa:
Ostrov Djerba – krokodýlí farma
Douze – brána do pouště
Matmata – dějiště Star wars,
Douiret a Chenini – opuštěná pouštní města,
Solné jezero,
Tataouine
… a moře.

Mapa

Svatební cesta

Na svatební cestu by se mělo podniknout něco co jste ještě nikdy nevyzkoušeli, něco neobvyklého. Jet někam, kde jste nikdy nebyli a způsobem jakým jste ještě žádnou dovolenou nestrávili. My jsme s Verčou ještě nikdy nejeli na žádný zájezd, nikdy jsme nejeli s cestovkou, nikdy jsme nejeli do hotelu, nikdy jsme nejeli bez batohů a pohorek a nikdy jsme nebyli v Africe. A protože jsme si po tom všem svatebním organizovaní chtěli taky chvíli oddáchnout a nic neřešit, tak jsme si ve středu, po té co nám Idýs doporučil pro tento účel Djerbu, zamluvili last minute zájezd a v sobotu odletěli do Tuniska.

Ubytováni jsme byly v jakémsi seskupení pár bungalovů v zahradě (palmy a sukulenty zasázené v písku) hotelu Djerba. Žádný extra luxus, ale pro potřeby líbánek zcela vyhovující. Líbánkouvou stránku této cesty jsme si užívaly plnými doušky, jak se jen na svatební cestu sluší a patří, ale protože toto nejsou erotické stránky nebudu se o tomto příjemném aspektu našeho pobytu dále šířit.

Bylo nám jasné, že víc jak jeden den válení se u bazénu bychom nevydrželi (jednou jsem to zkusil a vydržel jsem to asi půl hodiny) a zamluvili si veškeré výlety jenž byly nabízeny. Ano, máte pravdu, kdybychom se na ta místa vypravili na vlastní pěst, vyšlo by nás to levněji, ale jak jsem říkal, přijeli jsme si sem odpočinout od jakéhokoli organizování. Nakonac nám zbyl jeden volný den v hotelu, takže došlo i na zmiňovaný bazén, minigolf, polehávání na pláži, létání na padáku a samozřejmě cachtání se v parádně teplém a čistém moři. Měli jsme docela štěstí protože na pláži u našeho hotelu nebylo nikdy nijak moc lidí na rozdíl od ostatních.

Během našich výletů jsme mimo jiné shlédli krmení krokodýlů na krokodýlí farmě, město Douz alias bránu do pouště, kde jsme se svezli na velbloudech (nechápu, že někdo propadá láskou ke koním a ne k velbloudům, protože velbloudi jsou stokrát milejší zvířata), opuštěná města v Saharském Atlasu, solné jezero, do zemně vykutaný hotel kde natáčeli hvězdné války, moře z paluby „piratské lodě“, výrobu klasických tuniských cukrovin, muzea přibližující život v Tunisku, místní trhy a spoustu dalších věcí.

Bohužel, jak nám řekl průvodce, jednou z nejdůležitějších věcí jsou pro Tunisana peníze. Chování Tunisanů ve mě za tu krátkou dobu dokázalo, vybudovat drobnou averzi vůči arabům. Každy vidí v bělochovi jen dojnou krávu a snaží se ho falešnými úsměvy a rádoby přátelskými nabídkami podojit i když mu kráva běloch dává najevo, že se chce jen sám vklidu pást – kluk Tunisan přinesl holce Evropance kytku se slovy jak je nádherná a krásná a za deset minut od ní za tu kytku požadoval peníze. A tak to tam bylo se vším a hlavně se všemi.

Svatební cestu jsme si užili, opravdu spoustu jsme toho viděli a vraceli se s dobrým pocitem, že i v důchodu se dá cestovat a poznávat svět, a že dřív než budeme v důchodu, nemáme důvod měnit batoh a pohorky za zájezdy cestovních kanceláří.

Djerba – hotel Jasmina

Djerba Explore

Douz

Matmata

Djerba – ostrov plameňáků

Djerba – Guellala

Římská cesta, Tataouine

Douiret

Chenini

Solné jezero

Djerba – Hotel Jasmina