Řím, Vatikán 2015

Týden bez dětí, tak jsme si s Verčou udělali pětidení výlet do Říma a Vatikánu.

Termín: 8. 8. 2015 - 13. 8. 2015

Itálie, Vatikán

Místa:
Řím: Koloseum, Forum Romanum, Palatino, Pantheon, Andělský hrad, náměstí Navonna, Španělské schody, Piazza Popolo, Fontana di Trevi (bohužel v rekonstrukci), Old Bridge Gelateria …
Vatikán: Bazilika Svatého Petra (kopule), Vatikánská muzea, Sixtinská kaple
Okolí: Castel Gandalfo, Lago Albano, moře

Ubytování:
Colazione Al Vaticano (Bed and breakfast), Via Della Stazione Di San Pietro 40

Náklady:
Řešili jsme to dost na poslední chvíli (týden před ojezdem jsme se teprve rozhodli kam vlastně pojedeme) a navíc, ač jsme na ceny celkem koukali, nebylo to pro nás hlavní kriterium (prioritou bylo spíš čas odletu, poloha hotelu atd. prostě aby byla pohoda), takže se to určitě dá celé absolvovat výrazě levněji.

Letnky (CSA): 5 044 Kč na jednoho

Ubytování (bad and breakfast):
263 € (131,5 € na jednoho)
228 € za pokoj na pět dní pro dva, tedy 22,8 € na osobou a noc (plus městská daň 3,5 € na osobu a noc). Dohromady 263 €

Vstupy (na jednoho):
Kopule v bazilice Svatého Petra: 5 € [výtahem 7 €]
Vatikánská muzea a Sixtinská kaple: 25 € v bazilice sv. Petra [online 20 €, na místě 16 €]
Andělský hrad: 10,5 €<
Koloseum a Forum Romanum: 12 €
Vstupy celkem: 52,5 €

Řím – doprava – ceny

Jízdní řády MHD – něco jako náš Idos.

Jízdní řády
vlaky
 – stejné jako když si kupujete lístek na vlak v automatu na nádraží.

Lístek z/na letiště: 8 € Fiumicino
Lístky po Římě:
  obyčejný lístek: 1,5 € Platnost 100 minut, přestupní pro všechny prostředky, jen při využití metra se smí využít jen jedna ze dvou tras, jinak je třeba nový lístek.
  ROMA 24H 7 € Platnost: 24 hodin od označení, v metru jízdenku musíte projet v automatu u turniketu u vchodu i východu, vyplnit na zadní straně své jméno.
  ROMA 48H: 12,5 € Platnost: 48 hodin od označení
  ROMA 72H: 18 € Platnost: 72 hodin od označení
  Integr. jízdenka C.I.S.: 24 € Platnost: 7 dní
  Roma Pass: 36 € Platnost: 3 dny, pro všechny prostředky, plus volný vstup do prvních dvou muzeí nebo archeologických lokalit dle vašeho výběru a na další sleva (neplatí pro Vatikán), web Roma Pass
  Roma Pass 48 Hours: 28 € Platnost: 48 hodin, pro všechny prostředky, plus volný vstup do prvního muzea nebo archeologické lokality dle vašeho výběru a na další sleva (neplatí pro Vatikán), web Roma Pass
Lístek k moři: 1,5 € platí zde stejné jízdné jako pro celý Řím
Lístek k Lago Albano: 2,1 €

Jelikož jsme neplánovali navštívit velké množství placených památek a muzeí, a hotel jsme měli blízko centra (hned vedle Vatikánu), tak jsme si nepořizovali Roma Pass ani vicedenní lístky a jezdili vždy za obyčejný lístek za 1,5 €.

Vatikán – Svatopetrské náměstí, Bazilika Sv. Petra, kopule

Vstup do baziliky je zdarma, výstup do kopule stojí 5 € [7 € pokud jedete první část výtahem]. Je vyžadováno, aby měli návštěvníci zahalená kolena a ramena (stačí šátek, který koupíte za 1 € v krámcích v okolí Vatikánu). Vřele doporučuji přijít hned ráno, než začnou dojíždět zájezdy. My jme nepřišli uplně brzo, tak jsme čekali cca třičtvrtě hodiny, ale vzhledem k tomu, že fronta průběžně postupuje, tak to nebylo nijak hrozné. Nicméně za tu dobu co jsme čekali se fronta zdvojnásobila, jak je vidět z fotek. Takže jak říkám, přijďte včas. Anebo pokud nechcete nahoru do kopule tak jděte až večer před zavíračkou, to už to bylo úplně bez fronty.

Co setýče velikosti stavby a především její výzdoby, tak jde skutečně o kolosální dílo na němž se nijak nešetřilo. Jak Verča trefně poznamenala: „To je nepochopitelný, že vybudovali takovouhle obří stavbu, která vlastně k ničemu není.“

Vatikánská muzea a Sixtinská kaple

Lístek do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple (je to dohromady za jedno vstupné) stojí na místě 16 €, ale rozhodně se vyplatí koupit si ho online (na konkrétní čas), což sice stojí další 4 €, ale jdete rovnou dovnitř a nečekáte žádnou frontu, která, když jsme tam byli my, byla extrémní a vůbec nepostupovala. Lístky online zde

Další možnost je koupit si lístek v bazilice, což ovšem stojí 25 € a je to to samé jako ten online. My jsme si ho zde koupili, protože se nám to zrovna časově hodilo a rozhodli jsme se obětovat těch 5 € místo cesty do hotelu a zapínání notebooku. Co jsem se dočetl, tak by mělo být možné projít ze Sixtýnské kaple rovnou do baziliky Sv. Petra a tedy se elegantně vyhnput tamnější frontě. Tedy ideální postup: zarezervovat si lístek online, a po prohlídce muzeí a Sixtinské kaple přejít rovnou do baziliky. A máte to úplně bez fronty.

Pokud máte možnost, zavítejte sem mimo sezónu. Ono obdivovat díla třech jmenovců Ninja želv (Michelangelo, Rafael, Leonardo) a mnoha dalších, trochu kazí, když jste unášeni davem ostatních návštěvníků.

V Sixtinské kapli se buhužel nesmí fotit :(

Řím – Koloseum

Před téměř dvěma tisíci lety byli schopní vybudovat stadion výšky sedmnácti podlažního paneláku, schopný pojmout padesát tisíc sedících diváků. Co k tomu dodat. Co mě ještě zujalo je, že pod celou plochou arény bylo vlastně další patro opatřené různými výsuvnými plošinami pro zvířata, kulisy atd.

Vstupné je 12 € a je společné i pro Forum Romanum, které má vstup cca 100 metrů naproti Koloseu. Lístky si běžte koupit k Foru Romanu, protože tam nebývá u pokladny skoro žádná fronta a pak s ním můžete jít rovnou do Kolosea mimo frontu (teda ona tam taky nějaká byla, ale mnohonásobně rychlejší). My jsme se nechali nachytat, protože u Kolosea byla jen kratičká fronta, tak jsem si do ní stoupli, ovšem potom se ukázalo, že fronta se táhne vnitřkem Kolosea a je tedy asi pětkrát delší než z ní bylo vidět venku.

Řím – Forum Romanum, Palatino

Vstupné je 12 € a je společné i pro Koloseum. Při pohledu na Forum Romanum se dá s trochou fantazie představit jak to v Římě tenkrát vypadalo, hlavně při pohledu zvrchu z Palatina.

Řím – Pantheon

Vstup zdarma. Patrně první kopule vytvořená z litého betonu (postavená už někdy v roce 126 n.l.!!!). A až do patnáctého století také největší. Za zmínku stojí otvor ve stropě, prý je pěkné když je venku slejvák a do vnitř prší, ale to se nám nepoštěstilo :)

Řím – Andělský hrad, náměstí Navonna, Španělské schody, Piazza Popolo, Old Bridge Gelateria

Do Andělského hradu se platí vstupné 10,5 €. Prakticky bez fronty. Další mísa jsou většinou zajímavá náměstí, fontány atd. Bohužel Fontana di Trevi na kterou jsem se docela těšil byla zrovna v rekonstrukci.

Stravovali jsme napůl po hospůdkách a pizeriích a napůl pršutem a sýry z Carefouru co jsme měli kousek od hotelu. Zdejší kuchyně je chutná, ale už moc nepřekvapí. Zkrátka srovnatelnou pizzu i těsty si dnes dáte běžně i v Praze a za poloviční cenu (cena v průměru 9 € za jídlo) a s daleko větším výběrem. Zkrátka jako by si české italské restaurace vzali italskou kuchyni jako základ a vymysleli k tomu spostu dalších variací. Podtrženo sečteno, co se mě týče je česká kuchyně a čeští restauratéři stále nepřekonaní. Káva byla samozřejmě výtečná (kolem 1 € za šálek) a pravidelné dávky zmrzliny také (2 € za dvě hroudy).

Lago Albano, Castel Gandalfo

Když je v Římě horko a nechce se vám k moři, můžete vyrazit vlakem za 2,1 € z nádraží Termini na koupačku k asi 20 km vzdálenému Lago Albano. Je to jezero v kráteru na jehož vršku je letní sídlo papeže s názvem Castel Gandalfo. Za 10 € jsme si na hodinu půjčili šlapadlo.

Hotel Colazione Al Vaticano

Ubytování bylo pěkné. Takový starší, dle mého typicky italský činžák s výhledem (z koupelny teda) na baziliku sv. Petra. Jediná vada na kráse byla, že bistro, kde jsme měli mít snídani bylo z pěti dnů tři zavřené. Jelikož automat na kávu byl v rámci bytu zdarma (měli jsme jakože jeden pokoj v bytě a k tomu vlastní koupelnu), tak jsme to moc neřešili. Wifi pro plánování výletů bez problémů, tv z USB vstupem (na fotky či filmy z flešky), starý dřevěný výtah a kousek pěšky Svatopetrské náměstí.

Řím – moře

Poslední den, kdy už jsme měli „splněno“ co jsme chtěli vidět a navíc bylo tropické vedro, jsme se vypravili osvěžit se k moři. K moři se z Říma jede z nádraží Porta S. Paolo takovým nadzemním metrem. Platí zde stejný lístek jako v celém Římě takže cesta stojí jen 1,5 €. Na google mapách jsen našel nápis Free beach, tak jsme jeli tam. Vystoupili jsme na konečné Cristoforo Colombo, přesedli na bus a jeli pár minut na zastávku Litoranea- Cancello 2. Pláž tam skutečně byla a byla zdarma, tak jsme si za 5 € pujčili slunečník, vyhrabali si do písku pohodlná lehátka, vytáhli knížky a svačinu … o atraktivnosti pobytu u moře vypovídá fakt, že jedinou fotku co jsme tam pořídili je vrabčák zobající drobek. Prostě písek, pozvolný vstup do teplé vody, lidi … jediné drobné vzrušení bylo to, že jsme jeli zpátky autobusem na černo, protože v plážovém baru lístek nekoupíte a u štangle s cedulí označující zastávku také ne.